torsdag den 27. juni 2013

Dobbelt statsborgerskab


Der er flere grupper uden for Danmark, som advokerer for dobbelt statsborgerskab. Og hvorfor det, spørger du mon? Er det ikke nok at være dansker - og kan man have to nationaliteter? Ud over at svare ja, er det lidt mere kompliceret - for udlandsdanskere der har været væk i mere end to år, mister faktisk stemmeretten. Jo, du læser rigtigt.. Man kan ikke stemme. Når man ikke har boet i Danmark i mere end to år, må man ikke længere stemme til danske valg. Det synes de fleste danskere der er bosiddende i udlandet er fint nok - når man ikke bor i dk og betaler skat der, hvorfor skulle man så have indflydelse? Jeg er enig.
Men i mange lande, fx USA, kan du ikke stemme, når du ikke er statsborger. Vi bor og betaler skat i USA, men kan ikke stemme, fordi vi ikke har statsborgerskab, og ikke kan få det uden at opgive vores danske. Fair? Nej. Som andre vil vi gerne have retten til at stemme hvor vi bor og hvor vi betaler skat...Så reelt set er vi frataget stemmeret.

'Men vil de ikke bare komme tilbage og få folkepension..hvis de kan beholde det danske statsborgerskab?'. Tjoh. Så simpelt er det heller ikke. Du kan ikke bo i udlandet og betale 20% i skat i mange år (og jo det er lavt, men oftest skal der jo så betales for sygeforsikring, uddannelse mv oveni, noget der er skattebetalt i Danmark) og så komme tilbage og hæve fuld folkepension. Efter 4 år i udlandet mister du langsomt retten til dansk folkepension - den bliver nedskrevet med en hvis procentdel for hvert yderligere år du er væk. Så nej, du kan ikke tage til udlandet og bo og arbejde i 40 år, og så komme hjem og hæve fuld folkepension. Har du været væk i 40 år har du formentlig ingen ret tilbage til folkepension. Det synes de fleste udlandsdanskere også er fint - man har ikke valgt at bo i udlandet pga luskede ideer om skat og folkepension (at politikere og andre hævder dette, siger mere om deres tankegang og motiver, end vores).

Set fra et internationalt synspunkt er det -udover usympatisk - også indtryk for en ret uheldig holdning til omverdenen. Mange steder kan du kun få bestemte jobs eller forskningsstillinger, hvis du er statsborger. Dette fratages også danskere. I en globaliseret tidsalder er det noget jeg skammer mig over. Danmark er et af de få lande i Europa der IKKE tillader dobbelt statsborgerskab (jo, for børn op til 18 år - så vores lille ny bliver både amerikaner og dansker). DF (som i mine øjne er en SKAMPLET på dansk politik) bliver ved med at sætte hælene i. I deres optik skal danskere åbenbart slet ikke formaste sig til at rejse ud - vi har bare at blive hjemme i lille Dannevang - og retten til at stemme hvor vi bor og betaler skat? Nej føj fy da...

Danes Worldwide, en forening som blev oprettet i 1919, har i mange år kæmpet for retten til dobbelt statsborgerskab..Lidt om det her.

(og nej, vi er ikke interesseret i dobbelt statsborgerskab - vi bliver her ikke længe nok til at det bliver relevant - men vi forstår begge længslen mod det, og irritationen over 'at være sat ud af spillet' politisk).. En af mine veninder har lige fået tildelt amerikansk statsborgerskab også - hun er hollænder, men amerikansk gift. Jeg er misundelig, fordi hun har muligheden...  

Carlsbad flower fields


På Claus' fødselsdag tog vi til Carlsbad flower fields, som er attraktion hvert år i Carlsbad fra ca. marts til ca. maj. Der var en lille legeplads (Santa's Village)
 
I det skæve hus
 Den lille fe-have
 Børnene i 'the sweet pea-maze' (ærte labyrinten)



 Farmand og prinsessen (det var gudskelov lettere overskyet den dag..)


 En nu træt prinsesse

 Eric kan ikke lide at blive fotograferet. Her råber han 'noooooooo'
 Et lille stykke kunst-have
 Foran legepladsen

 
Og lige nogle billeder Claus tog (Hans kamera er bedre end mit)


Jeg er ca 23 uger henne på billedet, så der kan man omsider se noget...
 
 
Børnene holdt et par timer, og så måtte vi gå..

Besøg på en kamelfarm

Der er en kamelfarm ca. 1 time fra os, som har 'besøgstider' ca 6 gange om året. Vi tænkte, jamen lad os da prøve - fik den anbefalet af nogle veninder. Det var dog halvdyrt at komme ind, 10 dollars pr voksen og 7 pr barn over 4.  Eric var ikke til at styre og styrtede rundt - Silke var heller ikke specielt interesseret.
Kamel-foredrag

Ovenstående er en gravid kamel . Hun fødte i maj.

 Silke der danser

Springvandet, der var gammelt og rustent som børnene ikke var til at drive væk fra og fedtede i - der var et par enorme guldfisk i det også!
 Ved kamelerne

Er det bare mig eller ser den hånligt på os?




Der var også papegøjer


Endelig kunne man komme til at ride på en kamel - men køen var lang! Vi ventede i 45 minutter - Silke ville ride alene, og det passede mig fint..


Så kom Eric til, med Claus.


 Så alt i alt, en oplevelse, men ikke noget vi vil gentage..

Den lille Ole...

Silke fik en fin Hello Kitty paraply til sin fødselsdag. Eric var så misundelig, og de kom ofte op at slås om den - men heldigvis fandt jeg Silkes gamle Peter Plys paraply i garagen. Den overtog Eric så.
Eric fik en morgenkåbe til jul som han er begyndt at bruge - han imiterer i høj grad farmand.

En morgen tog han morgenkåbe på, og gik rundt med sin lille paraply, og han var bare lige til at spise..


Der er altid noget at fejre

Én af de gode ting ved San Diego (og i mange tilfælde, USA) er at det et multikulturelt samfund. Dette betyder også at man fejrer helligdage, som ikke fejres helt på samme plan i Danmark.
Her i løbet af foråret har børnene f.eks. fejret kinesisk nytår i daginstitutionen, St. Patricks day, og påske. Så var der cinco de mayo (5 maj ) som er en mexicansk helligdag. Så er der mors dag. Så har der været memorial day (som ikke rigtigt blev fejret), og der har lige været fars dag (2. søndag i juni i USA) så kommer der 4. juli, Halloween, 'dia de los muertos' 1 november (de dødes dag, latinamerikansk helligdag), Thanksgiving, jul - og jeg har sikkert glemt et par stykker undervejs...

Det er både godt og skidt. Godt, fordi der altid er noget at fejre, og gang i noget, og optog og arrangementer -næsten.. Godt, fordi børnene lærer lidt om andre kulturer, de fik kinesisk mad til det kinesiske nytår, og pyntede med grønt og spiste grønt til den irske St. Patricks day.

Ulempen er så.. man skal hele tiden have gang i nogle aktiviteter. Kinesisk nytår - vi skulle have kinesisk mad med til en pot-luck (buffet) til børnenes daginst. Jeg anede ikke hvor man fandt forårsruller i supermarkedet (og jeg ville have miniforårsruller som ikke er til at opdrive, åbenbart..) St. Patricks day - vi skulle have en grøn snack med de kunne dele. Påske - de bad om små ting at putte i æg til æggejagt..Osv. Og alt dette er sådan set fair nok - bortset fra at der er én af de to pressede forældre der skal sørge for dette... Så for os er det ekstra arbejde, samt at det i nogen tilfælde forventes at man laver aktiviteter med børn, og pynter huset. Vi orker ikke - vi synes skam det er fint at lære om det andet - men ingen af os har f.eks, irske eller kinesiske aner, så det siger os ikke noget at fejre det. Samtidigt vælger vi med hård hånd de få danske helligdage, vi vil holde fast i - fastelavn har vi valgt, påske (som vi dog fejrer på amerikansk, dvs ingen påskefrokoster og den slags, med påskeæggejagter) og Skt. Hans (som vi ikke nåede i år, da vi var for trætte - velkommen til småbørnslivet..).

Skal også lige siges at noget af det bliver FOR amerikaniseret. Efter kinesisk nytår fik Silke en goodie bag med hjem - noget af det var lykkekager. Lykkekager er helt fine med mig - fyldt med luft og ikke meget sukker pr. kage. Meeen - Silke fik altså lige et par stykker der var fyldt med.. chokolade? Siden hvornår er chokolade en kinesisk traditionel spise?

Men mon vi synes Danmark er lidt kedelig, når vi tager hjem? Til jul og Halloween er amerikanerne verdensmestre i at pynte op. Påske? Det pyntes der ikke så meget op til, og der er heller ingen helligdage i forbindelse med påske  - pinse fejres slet ikke her. Så tjah, det vil tiden jo vise!

lørdag den 22. juni 2013

og lidt øv...

Denne uge blev jeg indlagt med plukkeveer der pludseligt blev regelmæssige (6 min mellemrum) og varede mere end 1 minut. Jeg var nødt til at stoppe med at løbe sidste uge da min balance under løb på små snørklede stier blev for dårlig og havde derfor taget en klasse i vores lokale YMCA (gym) som involverede hop. Jeg kunne sagtens hoppe. Ikke ubehageligt, ingen problemer. Ud over mavebøjninger kunne jeg fint gøre det hele.. Jeg gik også hjem fra gym da Claus havde bilen (kun 2½ km og jeg går jo meget her, går ofte hjem fra træning og det er jo også der Silke svømmer hvor vi går t/r) men så begyndte jeg at få plukkeveer - der blev regelmæssige - og bare blev ved i flere timer. Så vi måtte tage ind til et tjek der heldigvis viste at lillesøster har det fint og ikke var på vej ud. Jeg fik kørt en kurve i 45 min der viste veer (som heldigvis foretog sig) og lillesøsters hjerteslag som var helt fine (=masser af ilt). Min livmoderhals blev skannet og den var fint lang, så ingen baby på vej i uge 30 - pyha..
Nu har lægen forbudt mig at hoppe/danse og lignende i resten af graviditeten ellers risikerer jeg sengeleje (jeg stod bare og klynkede 'no bedrest, no bedrest' fordi helt ærligt, mig tvungen sengeliggende i 6 uger? Tror ikke jeg kan) 
Jeg må godt gå, svømme, styrketræne og den slags..) men nøj en forskrækkelse... Jeg mærkede aldrig plukkeveer med Silke eller Eric, så det er irriterende at have dem denne gang, og så så mange af dem. Jeg har haft lidt flere siden da og er forsigtig p.t. med kun at gå. Hvorfor jeg ikke lige kunne tåle hop ved jeg ikke, når jeg nu har løbet ad stejle bjergstier frem til uge 30... Med Silke og Eric cyklede jeg jo bare alle vegne, så livmoderen har jo heller ikke hoppet op og ned på samme måde.. .. argh 6-7 uger igen... (Silke og Eric er begge kommet 2-3 uger før, så jeg regner ikke med at nå til uge 38..) Mit gæt er første uge af august.

..og lidt pral..

Nu hopper vi lige til nutiden, sådan da - de sidste mange poster har været fra marts/start april - fordi jeg er så langt bagud. I mellemtiden har vi haft bedsteforældre på besøg (mere om det senere) og Eric er blevet ble-fri! I betragtning af at hans søster var 3 år og 3 mdr før det skete, er vi ret imponerede (hun er også fra marts, så vi så ingen grund til at starte pottetræning før i maj, og det lykkedes så i juni - i Danmark har man jo ikke lyst til at pottetræne dem i vinterhalvåret... ). Børnehaven havde sagt at de mente han var klar, men hver gang jeg tilbød toilet eller potte hylede han 'no poopoo! No poopoo!'. Vi havde et par episoder hvor han havde fat ned i sin ble og smurt, ja, hvad tror i, ud alle vegne - gudskelov for sprit! Så vi ventede da vi mener at børn skal være rimeligt klar før man giver dem det ekstra skub. Og vi troede da begge at han ville være væsentligt over 3 før det skete - ud fra hvornår hans søster blev klar.. men tjah, sådan blev det ikke..

Bedsteforældrene ankom en lørdag aften, og Silke tog med ud for at hente dem i lufthavnen, så Eric og jeg var alene hjemme. Pludseligt råber ungen 'poopoo!poopoo!' og står og hiver i badeværelsesdøren.. Jeg åbner for ham, og han er 5(!!) gange på potten mens vi læser historier. Fra den dag af lavede han kun stort på potte, med 2 enkelte uheld på græsplænen og et enkelt i bleen. Vi prøvede at fjerne bleen helt, men da vi skulle vidt omkring med gæsterne, var det besværligt..

Da de rejste tog vi bleen af. Vi måtte bestikke de første par uger (og stadig en gang i mellem) med lidt rosiner for at få ham til at 'peepee' på toilettet. Da jeg afleverede ham mandag var det med 10 rene bukser og underbukser - just in case! Og han havde ingen uheld! Han havde så 5 da vi kom hjem.. Tirsdag tissede han 2 gange på min veninde J's gulv. Onsdag - ingen uheld i bh og kun 2 hjemme. Torsdag - ingen uheld ude. Fredag - 1 uheld i bh. Jeg sad lige og skrev til en veninde fredag at nu var Eric blevet renlig, da jeg hørte noget plaske - og så stod han og tissede på gulvtæppet.. Men ud over de småting er han faktisk blevet renlig før han fylder 3. Der har ikke rigtigt været uheld denne uge, andet end at han har fundet ud af at han vil tisse stående op (som farmand) og nogle gange har holdt en hånd foran strålen (hvorfor ved jeg ikke) med resultatet - tis overalt! Han vil også gerne tisse i kummen stående, og han kan lige få tissemanden over kanten - det ser en smule sjovt ud!
Så nu når vi at have 2 blefri børn i ca 2 mdr, inden lillesøster kommer.. Ikke så godt planlagt nej!

Paint the walls


I nærheden af os (relativt set, 20 minutters kørsel) er der kommet en ny indendørs legeplads, paint the walls, hvor ungerne kan -ja, rigtigt, male på væggene! Der er også mulighed for at male på papir, med kridt på væggen, og lege med modellervoks. Man kan tilkøbe sig til små træperler, vaser, små huse af træ, osv, som børnene kan dekorere til bedsteforældre og lignende...

Jeg var der med min internationale mødregruppe - og som ungerne dog nød det.




Silke nød allermest at klippe


Da først modellervoksen kom på bordet var Eric ikke til at drive hjem igen...



 

fredag den 21. juni 2013

Sommerfuglepark og tur i 'luftballon'

I løbet af foråret har San Diego Safaripark 3 uger hvor de har sommerfuglejungle indendørs. Vi tog af sted en hverdagsaften, så Claus kunne komme med, og vi undgik de overfyldte weekender.. Silke var helt utroligt ulykkelig over at ingen sommerfugle satte sig på hende - det græd hun meget over..




Derefter opdagede vi at luftballonen var åben - Silke har længe ønsket sig en tur i en luftballon, men dels er der alderskrav de fleste steder, dels kan der komme pludselige aflysninger pga. vejr, og dels er det en dyr tur, som hun måske vil hade.. Så vi tænkte at en 'lille' tur nok var det bedste - og i safariparken har de en forlystelse, der er ligesom en luftballon, men den er fastgjort til jorden med nogle snore og kører elektrisk. Ofte kører den ikke pga. vind, og det var første gang at vi oplevede at det kunne lade sig gøre. Vi tog alle op.



Udsigt

 .. børnene var godt kvæstede bagefter men nød turen..

Run or dye

Noget der er relativt populært her i det sydlige CA er 'color runs' - det er løb hvor der bliver smidt uskadelig farve ud over folk - man får én farvepakke med pr person når man registrerer, og så er der på de 5 km ruten varer adskillige color stations, hvor man bliver overhældt. Jeg løb et november sidste år med min mødregruppe, men synes det var lidt kedeligt. MEN jeg så mange der havde en babyjogger eller lignende med. Så da Groupon dukkede op med en rabat (2 personer 42 dollars mener jeg) og børn under 7 GRATIS, jamen så slog jeg da til! Især fordi det var på min fødselsdag..

Vi beklædte vores double stroller/jogger med affaldssække for at undgå at den blev helt misfarvet.

Ungerne ELSKEDE det, især Eric. Silke prøvede at løbe fra mig, men da jeg kun var knap 20 uger henne, kunne hun ikke (det er også derfor det ikke er markant på billederne - man kan ikke se meget ved 20 uger på mig)
Her er Claus og ungerne inden løbet (jeg fandt en hvid T-shirt til dem)



Her er ungerne i køen, efter at de har smurt sig selv, hinanden og os grundigt ind i de farvepakker vi fik...


Her er Eric efter 'orange station' - ja, han ligner en gøl-trold..


Claus efter


Mig og ungerne efter

Silke efter (hun faldt og slog hul på begge knæ)



Børnene var meget sultne bagefter, så vi drønede ind i Ikea som ligger lige ved siden af stadion, og fodrede dem med Ikea hotdogs..Der er også et løb i august, men der har jeg enten lige født eller føder, så vi har valgt at tage et i oktober - hvordan vi lige gør det med et lille amme-barn (hun skal jo ikke ind i farverne) ved vi ikke helt endnu..

Så vi når det én gang til.. hvis vejret vil... (én af grundene til at man ikke ser det i dk er at det kan blive aflyst pga regn.. )