torsdag den 27. juni 2013

Der er altid noget at fejre

Én af de gode ting ved San Diego (og i mange tilfælde, USA) er at det et multikulturelt samfund. Dette betyder også at man fejrer helligdage, som ikke fejres helt på samme plan i Danmark.
Her i løbet af foråret har børnene f.eks. fejret kinesisk nytår i daginstitutionen, St. Patricks day, og påske. Så var der cinco de mayo (5 maj ) som er en mexicansk helligdag. Så er der mors dag. Så har der været memorial day (som ikke rigtigt blev fejret), og der har lige været fars dag (2. søndag i juni i USA) så kommer der 4. juli, Halloween, 'dia de los muertos' 1 november (de dødes dag, latinamerikansk helligdag), Thanksgiving, jul - og jeg har sikkert glemt et par stykker undervejs...

Det er både godt og skidt. Godt, fordi der altid er noget at fejre, og gang i noget, og optog og arrangementer -næsten.. Godt, fordi børnene lærer lidt om andre kulturer, de fik kinesisk mad til det kinesiske nytår, og pyntede med grønt og spiste grønt til den irske St. Patricks day.

Ulempen er så.. man skal hele tiden have gang i nogle aktiviteter. Kinesisk nytår - vi skulle have kinesisk mad med til en pot-luck (buffet) til børnenes daginst. Jeg anede ikke hvor man fandt forårsruller i supermarkedet (og jeg ville have miniforårsruller som ikke er til at opdrive, åbenbart..) St. Patricks day - vi skulle have en grøn snack med de kunne dele. Påske - de bad om små ting at putte i æg til æggejagt..Osv. Og alt dette er sådan set fair nok - bortset fra at der er én af de to pressede forældre der skal sørge for dette... Så for os er det ekstra arbejde, samt at det i nogen tilfælde forventes at man laver aktiviteter med børn, og pynter huset. Vi orker ikke - vi synes skam det er fint at lære om det andet - men ingen af os har f.eks, irske eller kinesiske aner, så det siger os ikke noget at fejre det. Samtidigt vælger vi med hård hånd de få danske helligdage, vi vil holde fast i - fastelavn har vi valgt, påske (som vi dog fejrer på amerikansk, dvs ingen påskefrokoster og den slags, med påskeæggejagter) og Skt. Hans (som vi ikke nåede i år, da vi var for trætte - velkommen til småbørnslivet..).

Skal også lige siges at noget af det bliver FOR amerikaniseret. Efter kinesisk nytår fik Silke en goodie bag med hjem - noget af det var lykkekager. Lykkekager er helt fine med mig - fyldt med luft og ikke meget sukker pr. kage. Meeen - Silke fik altså lige et par stykker der var fyldt med.. chokolade? Siden hvornår er chokolade en kinesisk traditionel spise?

Men mon vi synes Danmark er lidt kedelig, når vi tager hjem? Til jul og Halloween er amerikanerne verdensmestre i at pynte op. Påske? Det pyntes der ikke så meget op til, og der er heller ingen helligdage i forbindelse med påske  - pinse fejres slet ikke her. Så tjah, det vil tiden jo vise!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar